måndag 19 april 2010

v.7+0 eller v.6+6?

svanskotanavelsträng
ögonlockurinblåsa

Nu är embryot ungefär 1,25 centimeter långt (ungefär så stor som ett litet smultron) och har utvecklat tydliga fingrar och tår med lite simhud emellan. Det hoppar och far i plötsliga perioder av aktivitet. Levern producerar stora mängder röda blodkroppar tills benmärgen har utvecklats och tar över den rollen.

Åttonde veckan är början på en mycket aktiv period. Från och med nu och fram till 20 veckor kommer bebisen att växa snabbt och de kroppsdelar som formades under de första veckorna (t ex hjärtat och hjärnan) kommer att bli mer specialiserade och utvecklade. Tänderna och gommen håller på att formas just nu och öronen fortsätter att utvecklas. Fostrets hud är papperstunn och blodådrorna syns tydligt.

Du befinner dig i första trimestern, vilken är den då många drabbas av vanliga graviditetsbesvär. Det kan vara svårt att behålla maten om du är väldigt illamående, vilket delvis är en följd av hormonförändringar. Du kanske behöver kissa oftare än vanligt – din växande livmoder trycker på blåsan och hormoner påverkar vätskenivåerna i din kropp. Allt detta lägger sig längre fram.

Var idag på VUL och läkaren var såå bra! Pyrets hjärta dunkade på och mättes till v.6+6 men är enligt mig 7+0. Men det spelar ju ingen roll, som han sa så är det ju svårt att mäta exakt på så små.
Vilket bra eftermiddag det blev! Skönt att ha sett hjärtat-då vet jag ju att pyret har en chans! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar